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Publisher’s Note: The National Federation of State High School Associations is the only source of official high school interpretations. They do not set
aside nor modify any rule. They are made and published by the NFHS in response to situations presented.

RULES BOOK CORRECTIONS:
Major Editorial Changes, Page 4, #6-5-
15; 5-10-9 and 5-10-310 editorial
changes not reflected; 6-1-58; 6-9-10f;
Page 11, 2-2-3 (#6-3); Page 63, 8-1-3b...
in 98-1-3a; Page 65, 8-4-2 (98-7); Page
79, NFHS Track and Field Uniform
Regulations, “Rule 4-3 and 98-6”;
Comments on the Rules 2017 Rules
Revisions, Pages 80-81, 5. 98-6-1b(4);
7. 4-6-5 NEW h, é—e and 98-7¢; 12. 6-
244725 6-2-6; 13. 6-2-3#10; 15. 87-2-
1; 16.98-1-3b; 17. +89-2-2...

POWERPOINT CORRECTIONS:
Editorial Change, High Jump Rele
Yeukt Rule 6-4-8.

SITUATION 1: At the coaches meet-
ing for the cross country conference
championship, the meet director
informs the coaches that by games
committee action, liquids will be pro-
vided at numerous locations on the
course. The coach of Team A wants all
coaches to provide liquids at their dis-
cretion. The meet director declines the
request after listening to the coach’s
concerns, which are based on the
coach just wanting to be in charge of
his/her competitors. RULING: Correct
procedure. COMMENT: The games
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committee has the authority to provide
liquids and, in general, this is not left
up to the individual coaches. In work-
ing with the health-care professionals
on site and the games committee, the
host school is in a better position to fol-
low their directives to provide liquids
without interfering with competition
and making sure the liquid is available
to all competitors throughout the race.
If a coach determines his/her athlete is
in need of liquid, this may be provided
for purpose of risk minimization. If the
games committee does not arrange for
distribution of liquids during the race,
then coaches are responsible. (3-2-4u,
8-7-d NOTE)

SITUATION 2: The meet referee shall
call aloud for each competitor the laps
remaining in individual races or relay
events of two laps or more. It is the
starter’s responsibility, or his/her des-
ignated official, to give a signal at the
beginning of the last lap in each indi-
vidual race of two laps or more for the
lead runner. RULING: Correct proce-
dures. COMMENT: The starter, or
designee, shall signify with a bell or
other device when one lap remains in
an individual race consisting of two
or more laps as the lead runner (or

runners) approaches the designated
“finish line” with one lap remaining
in the race. (3-4-7 and 3-6-1)

SITUATION 3: A competitor in the
high jump has passed three consecutive
heights and has yet to attempt a jump
at any height. The athlete declares to
the event judge that he/she will make
an attempt at the next new height. The
competitor is advised by the head event
judge that he/she may take a single
warm-up jump at the height change
and must attempt a jump at that height.
The warm-up will take place without a
crossbar or a bungee. RULING:
Correct procedure. (6-4-8)

SITUATION 4: A competitor in the
pole vault has passed three consecu-
tive heights and has yet to attempt a
jump at any height. The athlete
declares to the event judge that he/she
will make an attempt at the next new
height. The competitor is advised by
the head event judge that he/she is
permitted two minutes of warm-ups
at the height change and must
attempt a jump at that height. The
warm-ups will take place without a
crossbar or a bungee. RULING:
Correct procedure. (6-5-15)



