Proposal to Add Article 6.2.4. (c) — Classification of Schools, Placement in a Lower
Classification — Football Only

(Action Item via Email Vote; Adopted 3/9/18 by 37-0 vote)

QUESTION: Should the Delegate Assembly add Article 6.2.4. (c) — Classification of Schools, Placement in
a Lower Classification — Football Only based on recommendations from the Football Ad Hoc Committee
and Executive Board?

RATIONALE: The Executive Board formed a Football Ad Hoc Committee in September 2017 based
upon a recommendation from the Classification and Districting Committee and OSAA staff. The
Football Ad Hoc Committee met six times and is working to address concerns regarding the sport of
football throughout our state. One of their recommendations involves criteria that would allow
schools to be eligible for placement in a lower classification, in football only, based on the number of
in-classification contests and a team’s winning percentage in those contests. The details of the criteria
are outlined in the recently adopted Board Policy — Placement in a Lower Classification but the
recommendation necessitates adding language to the OSAA’s Constitution regarding classification of
schools.

RULE CHANGE SPONSORED BY: Executive Board, Football Ad Hoc Committee
NEXT STEP IF PASSED: Effective August 1, 2018.

POSSIBLE RULE CHANGES:

KEY: Add
Belete
Article 6.2.4 (c) — Assignment to a Lower Classification — Football Only
6.2.4. Classification of Schools — Classification Thresholds. During the four-year time block, the following

Average Daily Membership (ADM) thresholds will be used by the Executive Board when considering school
placement or classification changes:

6A: 1258 or more 4A: 331to 675 2A: 90to 190
5A: 676 to 1257 3A: 191to 330 1A: 10to 89

EXCEPTION: OSAA member schools shall participate based upon ADM in the classifications defined in this Article
unless an exception has been granted by the Executive Board in response to the submission of a Petition to Play
Down, erte a Petition to Play Up, or Placement in a Lower Classification.

(a) Petition to Play Down. (Petition to Play Down)

(1) Submission Deadline. Except as specified in Article 6.2.2 (c), a member school seeking to play in a lower
classification than assigned under Article 6.2.4 shall be required to complete and submit a “Petition to
Play Down” to the OSAA prior to June 1 preceding the quadrennial October Classification and Districting
Meeting.

(2) Sports and Activities Affected. Any “Petition to Play Down” granted by the Executive Board shall apply to
all OSAA sports and activities in which the member school participates.
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3)

Duration. Any “Petition to Play Down” granted by the Executive Board shall apply to the classification
placement of the petitioning member school during the entire subsequent four-year time block.

(4) Required Information. A member school submitting a “Petition to Play Down” shall provide the following
information for consideration by the Executive Board. Petitioning schools that meet all four criteria listed
below shall be automatically approved. Schools meeting some but not all criteria will have their petition
reviewed by the Executive Board:

a) Documentation showing the school’s percentage of students on free lunch at 50% or higher.

b) Documentation showing that the school’s teams finished in the bottom 50% of the final frozen
rankings at their current classification at least 75% of the time for the previous three years.

c¢) Documentation showing that the school’s teams finished in the bottom 20% of the final frozen
rankings at their current classification at least 50% of the time for the previous three years.

d) Documentation showing that the winning percentage for the school’s teams in team sports was 25%
or less at least 40% of the time for the previous three years.

(5) Additional Information. A member school submitting a “Petition to Play Down” may provide any other
information to the Executive Board in support of the petition including, but not limited to, evidence of
intervention undertaken by the district in an effort to encourage address lack of competitive success and
a letter of current league support for the “Petition to Play Down.”

(b) Petition to Play Up. (Petition to Play Up)

(1) Submission Deadline. A member school seeking to play in a higher classification than assigned under
Article 6.2.4 shall be required to complete and submit a “Petition to Play Up” to the OSAA prior to June 1
preceding the quadrennial October Classification and Districting Meeting.

(2) Sports and Activities Affected. Any “Petition to Play Up” granted by the Executive Board shall apply to all
OSAA sports and activities in which the member school participates.

(3) Duration. Any “Petition to Play Up” granted by the Executive Board shall apply to the classification

placement of the petitioning member school during the entire subsequent four-year time block. See
Executive Board Policies, “Classification — Playing Up” for additional information.

(c) Placement in a Lower Classification — Football Only. See Executive Board Policies, “Football — Placement in a
Lower Classification” for additional information.

(1)

(2)

3)

(4)

(5)

Deadline. A member school that meets a criterion to be eligible for placement in a lower classification
than its adjusted base number enrollment dictates shall notify the OSAA if it intends to accept that
placement per the deadline established by the Executive Board.

Sports and Activities Affected. Any “Placement in a Lower Classification” approved by the Executive
Board shall apply to football only.

Duration. Any “Placement in a Lower Classification” approved by the Executive Board shall apply for
two years.

Placement Range. A member school shall not be placed more than one classification lower than the
classification where it accumulated the data used to meet a criterion.

Eligibility. A member school approved by the Executive Board for “Placement in a Lower Classification”
shall be eligible for district or state honors at the lower classification.

G:\Delegate Assembly\APRIL\2018\Placement in a Lower Classification - Football Only ADOPTED.docx



Proposal to Amend Article 6.4. — Competing Outside the Assigned Classification
(Action Item via Email Vote; Adopted 3/9/18 by 37-0 vote)

QUESTION: Should the Delegate Assembly amend Article 6.4. — Competing Outside the Assigned
Classification based on recommendations from the Football Ad Hoc Committee and Executive Board?

RATIONALE: The Executive Board formed a Football Ad Hoc Committee in September 2017 based
upon a recommendation from the Classification and Districting Committee and OSAA staff. The
Football Ad Hoc Committee met six times and is working to address concerns regarding the sport of
football throughout our state. One of their recommendations involves criteria that would allow
schools to be eligible for placement in a lower classification, in football only, based on the number of
in-classification contests and a team’s winning percentage in those contests. The details of the criteria
are outlined in Board Policy — Placement in a Lower Classification but the recommendation
necessitates amending language to the OSAA’s Constitution regarding competing outside the assigned
classification.

RULE CHANGE SPONSORED BY: Executive Board, Football Ad Hoc Committee
NEXT STEP IF PASSED: Effective August 1, 2018.

POSSIBLE RULE CHANGES:

KEY: Add
Delete

Article 6.4 — Competing Outside the Assigned Classification

A school may choose to compete outside its assigned classification in any sport but will not be eligible
for district or state honors outside its assigned classification in that sport, except as otherwise provided
in 6.2.4. (c).
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